- Strażnicy Świętych Gajów z Ziem Dziadoszyców i Lugiów z Burintium http://www.dziadoszyce.pun.pl/index.php - Jadło, Trunki, Zioła http://www.dziadoszyce.pun.pl/viewforum.php?id=18 - Miody pitne http://www.dziadoszyce.pun.pl/viewtopic.php?id=17 |
Radogost - 2014-10-14 21:18:45 |
Źródło : Hanna Lis, Paweł Lis Miód sycony naturalny (czwórniak)
|
Radogost - 2014-11-28 17:10:56 |
Miód już nastawiony:) Forma: niesycony - chmielowy trójniak (by zachować lepszy aromat i smak, łączony z wodą na lekkim podgrzaniu, z dodatkiem wywaru chmielowego). Bez stosowania żadnych drożdży winiarskich i pożywek dla drożdży. Brzeczka stała dwa dni by zaszczepiły się z powietrza dzikie drożdże. Wlane już do butli i czeka aż rozpocznie się fermentacja alkoholowa. Mam nadzieję, że ruszy bo nie chcę stosować żadnych przemysłowych wspomagaczy :) |
Chruściel - 2015-05-17 22:53:52 |
Jak się udał nastaw? |
Radogost - 2015-05-17 22:58:30 |
U mnie wciąż pracuje. Rozmawiałem ostatnio z producentami miodów na Święcie bzów w Siedlisku, napowietrzanie świetnie robi, według ich relacji warto co pół roku ściągnąć miód bez osadów w celach właśnie napowietrzenia i co raz to lepszej klarowności... Jak na razie wygląda to dość dobrze :) Jeszcze z ro k i się okaże:) |